Journal of Advanced Biomedical Sciences
مجله علوم زیست پزشکی پیشرفته
JABS
Medical Sciences
http://jabs.fums.ac.ir
1
admin
2228-5105
2783-1523
8
7
14
8888
13
en
jalali
1399
1
1
gregorian
2020
4
1
10
1
online
1
fulltext
fa
مقایسه غلظت فلزات سنگین در بافت جگر، عضلات ران، سینه و سنگدان مرغهای توزیعشده در سطح شهر شیراز: ارزیابی خطر
Comparison of Heavy Metal Concentrations in Liver, Thigh, Breast and Gizzard Chicken Distributed in Shiraz, Iran: Risk Assessment
سم شناسي
Toxicology
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">زمینه و هدف:</span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> امروزه حضور فلزات سنگین در محیطزیست و تجمع آن­ها در زنجیره غذایی و بنابراین مواجهه انسان با آن­ها یک خطر جدی محسوب می­شود. هدف از این مطالعه اندازه­گیری میزان فلزات سنگین نیکل، آرسنیک، سرب، روی و کادمیوم در بافت جگر، عضلات ران، سینه و سنگدان مرغ در شهر شیراز (1397) است.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">مواد و روش­ ها:</span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> مطالعه حاضر از نوع مقطعی (توصیفی- تحلیلی) بود. بدین منظور تعداد 10 برند مختلف شامل بافت جگر، عضلات ران، سینه و سنگدان مرغ از فروشگاه­های سطح شیراز جمعآوری و با رعایت سیستم سرمایشی به آزمایشگاه منتقل گردید. برای اندازهگیری غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه<span style="background-image:initial;background-attachment:initial;background-size:initial;background-origin:initial;background-clip:initial;background-position:initial;background-repeat:initial;"> طیفسنج نشر اتمی پلاسمای جفت شده القایی (</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:8.0pt;">ICP-OES</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">) انجام شد.<span style="background-image:initial;background-attachment:initial;background-size:initial;background-origin:initial;background-clip:initial;background-position:initial;background-repeat:initial;"></span></span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">نتایج:</span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> میانگین غلظت فلزات سنگین آرسنیک، کادمیوم، نیکل، سرب و روی برحسب میکرو­گرم بر کیلوگرم در بافت جگر به ترتیب 17، 61، 31، 57 و 15150، در عضلات ران 5، 60، 28، 46، 3310، در عضلات سینه 6، 8، 18، 50 و 4510 و در سنگدان 7، 29، 9، 19 و 12810 مشاهده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که میزان فلزات سنگین در بافت جگر بیشتر از سایر بافت­ها بود.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجهگیری:</span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> نتایج بهدستآمده حاکی از آن است که میزان فلزات سنگین موردمطالعه در گوشت مرغ پایینتر از استانداردهای جهانی است. همچنین نتایج ارزیابی خطر نشان داد که ریسک غیر سرطانزایی این فلزات سنگین ناشی از مصرف مرغ توسط افراد جامعه قابلاغماض و ناچیز است و اثرات سرطان­زایی در مورد آرسنیک بیش از سرب و در محدوده ریسک بالقوه است.</span></span></div>
<span style="font-size:12px;"><span style="font-family:tahoma;"><strong><em>Background & Objective:</em></strong> Today in the world, environmental pollution due to heavy metals, their accumulation in the food chain and their dietary exposure are considered as a serious danger. The purpose of this study was to measure the amount of nickel, arsenic, lead, zinc and cadmium in liver, thigh, breast and gizzard parts of chicken distributed in Shiraz.</span></span><br>
<strong><em style="font-family: tahoma; font-size: 12px; line-height: 1.6em;">Materials & Methods:</em></strong><span style="font-family: tahoma; font-size: 12px; line-height: 1.6em;"><strong> </strong>In this cross-sectional study, ten different brands of liver, thigh, breast and gizzard of chicken in Shiraz were collected from local markets and transferred to the laboratory with the cooling system. The concentration of heavy metals was measured by inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy (ICP-OES).</span><br>
<span style="font-size:12px;"><span style="font-family:tahoma;"><strong><em>Results:</em></strong> The mean concentrations of arsenic, cadmium, nickel, lead and zinc in liver tissues were 0.017, 0.061, 0.031, 0.057 and 15.15 µg/kg, in thigh muscles 5, 6, 28, 46 and 3310 µg/kg, in the breast muscles were 6, 8, 180, 50 and 4510 µg/kg and in the gizzard were 7, 29, 9, 19 and 12810 µg/kg, respectively. Heavy metals concentration was higher in liver tissue than other tissues.<br>
<strong><em>Conclusion:</em></strong> The results indicated that the amount of heavy metals studied in chicken tissues are lower than world regulation standards. Also the results of risk assessment indicated that non-carcinogenic risk of these heavy metals due to chicken consumption is negligible while, the risk of carcinogenicity in the case of arsenic is higher compared to lead (relatively potential risk).<br>
</span></span>
فلزات سنگین, مرغ, طیفسنج نشر اتمی پلاسمای جفت شده القایی, ارزیابی خطر
Heavy metals, Chicken, Inductivelys coupled plasma atomic emission spectroscopy, Risk assessment
2154
2163
http://jabs.fums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-824-4&slc_lang=fa&sid=1
roghayeh
nejati
رقیه
نجاتی
f.s.h.rahanejati@gmail.com
2301671275
100319475328460021221
No
Department of Food Safety and Hygiene, Faculty of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران
Ameneh
Nematollahi
آمنه
نعمت الهی
amenenematollahi@gmail.com
2420062787
100319475328460021222
No
Department of Food Safety and Hygiene, Faculty of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران
mahsa
hasanzadeh
مهسا
حسن زاده
mahsa.hasanzadeh95@gmail.com
2740109245
100319475328460021223
No
Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemistry, Urmia University, Urmia, Iran
گروه شیمی تجزیه، دانشکده شیمی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
Ali
Khani Jeihooni
علی
خانی جیحونی
khani_۱۵۱۲@yahoo.com
100319475328460021224
100319475328460021224
No
Department of Public Health, Faculty of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران
mehran
sayadi
مهران
صیادی
mehransayadi62@gmail.com
2571808151
100319475328460021225
Yes
Department of Food Safety and Hygiene, Faculty of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران