Journal of Advanced Biomedical Sciences- راهنمای نگارش مقاله
راهنمای نویسندگان

Clear images and colors

مجله ی دانشگاه علوم پزشکی فسا با هدف ارتقای سطح دانش علمی متخصصان، پژوهشگران، کارشناسان و علاقمندان و به منظور تبادل تجربه‌ها و دست‌آوردهای تازه علمی، به انتشار مقالات علمی و پژوهشی در گستره‌ی پژوهش‌های بنیادی حاصل از تحقیقات کاربردی و پایه، تحقیقات اپیدمیولوژیک و مطالعات بالینی در زمینه‌ی علوم پزشکی می پردازد. این مجله به صورت فصل نامه و به زبان فارسی با خلاصه انگلیسی و نیز مقالات انگلیسی با خلاصه فارسی منتشر می شود.

 راهنمای نویسندگان:

ارسال مقالات:

نویسندگان می بایست فایل مقاله و سایر فایل های ضمیمه خود را از طریق وب سایت مجله به آدرس (journal.fums.ac.ir) و به صورت Online Submission ارسال نمایند. لازم به ذکر است تنها راه ارسال مقالات از طریق سیستم الکترونیکی مجله موجود در سایت می باشد.

برای ارسال مقالات به آدرس (journal.fums.ac.ir) مراجعه و مراحل عضویت در وب‌سایت را طی نماید. سپس نویسنده باید با استفاده از نام کاربری (Username) و کلمه‌ی عبور (Password)به قسمت ارسال مقاله وارد شده و مراحل ارسال را به ترتیب طی نمایید. نویسنده‌ی مسئول می‌تواند با مراجعه به صفحه‌ی شخصی خود بر روی وب‌سایت مجله، از وضعیت لحظه به لحظه‌ی مقاله و پذیرش یا رد آن مطلع شود و نیاز به تماس های مکرر نمی باشد. شایان ذکر است مجله در پذیرش، اصلاح، ویرایش، خلاصه یا رد کردن کلیه مقالات مختار است.

به همراه هر مقاله باید نامه‌ای مبنی بر درخواست چاپ مقاله، به سردبیر ارسال شود. هم چنین عنوان مقاله و اسامی و آدرس پست الکترونیک کلیه‌‌ی نویسندگان در فرم تعهدنامه قید و توسط نویسندگان امضا شود. فرم تعهدنامه در بخش "برای نویسندگان " (انتهای همین صفحه) قابل دسترس است. لطفا فرم تعهدنامه را هنگام سابمیت مقاله در قسمت فایل پیش نیاز ،حتما بارگذاری نمایید
نویسندگان در درخواست چاپ مقاله ‌ی خود به سردبیر متعهد شوند تا گرفتن پاسخ نهایی، مقاله را برای نشریه ‌ی ادواری دیگری ارسال ننمایند و این مقاله در هیچ کدام از مجلات داخلی و یا خارجی چاپ نشده باشد.

شیوه نگارش مقالات انگلیسی دقیقا ترجمه شده و شبیه به مقالات فارسی می باشد

شیوه نگارش مقاله فارسی:

انواع ﻣﻘﺎﻻﺕ به یکی از صورت های، ﭘﮋﻭﻫﺸﻲ اصیل (Original Research Article)، گزارش موردی (Case report)، مروری  (Review Article)، ﻣﻘﺎﻟﻪ ﮐﻮﺗﺎﻩ (Short Communication)، ﻧﺎﻣﻪ ﺑﻪ ﺳﺮﺩﺑﻴﺮ (Letter to Editor) و ﭘﺎﺳﺦ ﻧﺎﻣﻪ ﺑﻪ ﺳﺮﺩﺑﻴﺮ (Response) ﺩﺭ ﺷﺎﺧﻪ ﻫﺎﻱ ﮔﻮﻧﺎﮔﻮﻥ ﻋﻠﻮﻡ ﭘﺰﺷﮑﻲ، در این مجله پذیرفته می شود.

مقاله ارسالی باید شامل قسمت های زیر باشد:

صفحه اول یا صفحه عنوان باید شامل عنوان کامل، عنوان مکرر، نام نویسندگان، نشانی کامل شغلی (بخش، دانشکده، دانشگاه)، درجه علمی و مرتبه دانشگاهی (استاد، دانشیار، استادیار، مربی) نویسندگان و نشانی کامل پستی، نشانی الکترونیک، شماره های تلفن همراه و ثابت نویسنده مسئول به هر دو زبان فارسی و انگلیسی باشد .عنوان مقاله باید در عین اختصار گویا باشد. در سرتاسر عنوان از کلمات فارسی و یا آوا نویسی کلمات غیر فارسی استفاده شود و از درج لغات غیر فارسی اکیدا خودداری گردد. حداکثر تعداد کلمات عنوان مکرر ۸-۶ کلمه باشد.

صفحه دوم شامل چکیده فارسی (بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ کلمه، بدون ذکر نام نویسندگان) و بر اساس نوع مقالات به صورت زیر تنظیم شود:

ﭘﮋﻭﻫﺸﻲ اصیل (Original Research Article)

زمینه و هدف: شامل توضیح سوال اصلی و هدف از نگارش یا ارائه فرضیه است.

مواد و روش ها: شامل روش پژوهش، خصوصًا نوع روش های آماری و ذکر مشخصات کامل نمونه های شرکت کننده از 

جمله جمعیت مورد مطالعه، حجم نمونه و غیره است.

نتایج: شامل خلاصه اطلاعات و داده های به دست آمده و مهمترین یافته های پژوهش است.

نتیجه گیری: شامل خلاصه ای از تفسیر و شرح یافته ها، و ذکر نتیجه نهایی تحقیق می باشد.

- چکیده فارسی و انگلیسی باید کمتر از ۲۵۰ کلمه باشند.

گزارش موردی  (Case Report)

باید کمتر از کلمه و شامل موارد زیر و بدون ساختار باشد.

زمینه و هدف: دلیل انتخاب مورد و هدف از مطالعه آن را توضیح دهد.

مورد: خلاصه ای از یافته های بالینی، یافته های غیر طبیعی آزمایشگاهی روش درمان و نتیجه حاصله از درمان بیان شود.

نتیجه گیری: خلاصه ای از یافته ها و کشفیات اصلی و علل منحصر به فرد بودن مورد مطرح گردد.

مروری  (Review Article)

از کلمه تجاوز نکند و به خلاصه ای از مواردی که در مقاله بررسی می شود و بحث و نتیجه گیری حاصل از آن اشاره شود.

ﻣﻘﺎﻟﻪ ﮐﻮﺗﺎﻩ  (Short Communication)

چکیده مقاله کوتاه باید ساختارمند (همانند مقاله پژوهشی اصیل) و تا ۱۵۰ کلمه باشد.

واژه های کلیدی:

برای همه انواع مقالات لازم است ۳ تا ۵ واژه کلیدی (Keywords) از واژه‌‌های فهرست Mesh در اندکس‌مدیکوس (http://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html)، انتخاب گردند.

در صفحه سوم باید چکیده به زبان انگلیسی با همان ساختار چکیده فارسی و حداکثر در ۲۵۰ کلمه، ارائه گردد. چکیده انگلیسی باید دقیقًا مطابق با چکیده فارسی تهیه شود و ضروری است توسط فردی مسلط بر زبان انگلیسی نگاشته شود.

صفحه چهارم به بعد متن مقاله پژوهشی اصیل مطابق با ساختار زیر خواهد بود:

مقدمه: این قسمت هدف مقاله را بیان می کند و دلیل منطقی انجام پژوهش و نگارش مقاله را تشریح نموده، سوال مطرح شده و یا فرضیه را به تفصیل توصیف می نماید. همچنین در این قسمت باید به سابقه ی کار و موارد انجام شده و دستاوردهای کنونی اشاره شود.

مواد و روش ها: موضوعات مورد پژوهش و گروه های مورد مطالعه (بیماران، حیوانات آزمایشگاهی،...) ذکر شوند. سن، جنس و سایر خصوصیات نیز ذکر شوند. این که چرا و چگونه مطالعه انجام شده است کاملا واضح باشد. نحوه جمع آوری اطلاعات به طور کامل شرح داده شود(مثلا نوع پرسشنامه استفاده شده یا منبع کسب اطلاعات).

تجهیزات مورد استفاده به طور کامل توضیح داده شوند(کارخانه سازنده، مدل و نوع و غیره)؛ به طوری که دیگران قادر باشند مورد مشابهی را انجام دهند. روش‌های آماری به طور کامل توضیح داده شوند، صرف اینکه اطلاعات در برنامه آماری SPSSو یا مشابه آن وارد و تحلیل گردید به هیچ وجه کافی نیست. پژوهشگران باید مشخص نمایند با کدامیک از روش های آماری این برنامه ها و به چه نحو استفاده نموده اند. ضمنا نسخه نرم افزار آماری مورد استفاده ذکر گردد. در مورد روش هایی که کمتر رایج هستند بیشتر توضیح داده شود. دلایل موجهی برای استفاده از روش های جدید ارائه شود.

همه داروها و مواد شیمیایی دقیقًا توضیح داده شوند(نام دارو، خواص فارماکولوژیک به اختصار، مقدار مصرف، روش مصرف، کارخانه سازنده).

نتایج: یافته هایی که شامل چند نکته اطلاعی برای خواننده جهت ارزیابی تحقیق هستند، باید در جداول و نمودارها نشان داده شوند و خلاصه آنها در متن توضیح داده شود. متن قسمت یافته ها باید مختصر و واضح باشد و برای خواننده چکیده ای از جداول و اشکال را بیان کند. اگر تعداد کمی یافته و یا یک نتیجه ساده داشته باشیم، بهتر است به جای جدول و شکل، یافته را در متن بنویسیم. یافته ها باید در زمان گذشته توضیح داده شوند.

بحث و نتیجه گیری: در بحث روی جنبه های مهم و جدید مطالعه تأکید شود، داده ها یا دیگر موارد ارائه شده در مقدمه یا یافته ها با جزئیات در قسمت بحث تکرار نشوند. مروری بر مقالات در این بخش گنجانده شود. نتایج حاصله با اهداف مطالعه منطبق باشد. فرضیه های جدید را بیان کند و دارای پیشنهاداتی باشد. تعبیر و تفسیر خود را از قسمت یافته ها توضیح دهد. یافته های بدست آمده با یافته های پیشبین مقایسه شود و تفاوت ها و تشابهات ذکر شوند. نتیجه گیری شامل نتیجه گیری نهایی باشد و در انتهای بحث آورده شود.

تقدیر و تشکر:  از کلیه‌ی افراد یا سازمان‌هایی که در تدوین مقاله، گردآوری مطالب، کمک‌های مالی و یا تکنیکی همکاری نموده‌اند، تشکر به عمل ‌آید و نیز در صورتی که مقاله بر گرفته از پایان نامه و یا طرح پژوهشی مصوب است، شماره ثبت پایان نامه ذکر شود. همچنین وضعیت تضارب منافع (conflict of interest) نویسندگان ذکر شود.

 منابع: کلیه منابع حتی منابع فارسی به انگلیسی ترجمه و نوشته شوند. در انتهای منابع فارسی به زبان اصلی آن اشاره شود [In Persian]. منابع به ترتیب استفاده در متن شماره گذاری و طبق اصول منابع «ونکوور» مرتب شوند، برای ارجاع به مقالات از اعداد ریاضی داخل پرانتز استفاده شود. (مثال (۱۱) ). در صورتی که به مراجع پی‌درپی اشاره می‌گردد باید بین اولین و آخرین شماره از خط فاصله استفاده کرد، در غیر این‌صورت از کاما «،» باید سود جست. (مثال:۹-۷ یا ۷ ،۵). توصیه می  شود جهت نوشتن منابع از نرم افزار مدیریت منابع از جمله EndNote یاReference Manager استفاده کنید.

نحوه‌ رفرنس نویسی:

مقاله: نام خانوادگی و حروف اول نام نویسنده یا نویسندگان (بین نام نویسندگان از کاما «،» استفاده شود). عنوان کامل مقاله. نام کوتاه شده مجله. سال انتشار;شماره(جلد مجله):شماره صفحه. در صورتی‌که تعداد نویسندگان از ۶ نفر بیشتر باشد پس از نام نفر ششم از عبارت «et al» استفاده شود.

۱. Mansoori Y, Moravej A, Najafipour S, Kouhpayeh SA, Meshkibaf MH, Abdollahi A, et al. Association of IL۱۸ Gene Polymorphisms (positions -۶۵۶ G/T, -۱۳۷ G/C and +۱۰۵A/C) with

Kala-Azar. JFUMS. ۲۰۱۲;۲(۱):۵۹-۶۵. [Article in Persian]

۲. Meshkibaf MH, Ebrahimi A, Ghodsi R, Ahmadi A. Choronic effects of Lamotrigine on liver function nn in adult male rats. IJCB. ۲۰۰۶;۲۱(۱):۱۶۱-۱۶۴

کتاب: نام خانوادگی و حروف اول نام نویسنده یا نویسندگان. عنوان کتاب. شماره چاپ. شهر محل چاپ: ناشر; سال انتشار، شماره صفحه.

Philips SJ, Whisnant JP. Hypertension and Stroke. ۲nd ed. New York: Raven Press; ۱۹۹۵. P.۸۵-۹۳.

مقاله کنفرانس: نام خانوادگی و حروف اول نام نویسنده یا نویسندگان. عنوان مقاله کنفرانس, نام کنفرانس; تاریخ کنفرانس; محل تشکیل کنفرانس: نام انتشارات; تاریخ انتشار. شماره صفحه.

Jamshidi J, Pouresmaeili F. Association of vitamin D receptor gene BsmI polymorphisms with bone mineral density in a population of Iranian women, European Human Genetics Conference ۲۰۱۲; June ۲۳-۲۶, ۲۰۱۲; Nurnberg, Germany: nature publishing group; ۲۰۱۲. p. ۳۹۰.

پایان نامه: نام خانوادگی و حروف اول نام نگارنده. عنوان. دانشگاه و دانشکده; تاریخ دفاع.

Kaplan SJ. Post-hospital home health care: the elderly access and utilization (dissertation). St Louis (MO): Washington University; ۱۹۹۵.

منابع اینترنتی: بیش از ۳ منبع ذکر نشود. نام خانوادگی و حروف اول نام نویسنده یا نویسندگان. عنوان وب سایت [Internet] ، محل انتشار: ناشر; تاریخ اولین انتشار [ تاریخ آخرین به روز رسانی; تاریخ ذکر]. آدرس اینترنتی

Fehrenbach MJ. Dental hygiene education [Internet]. [Place unknown]: Fehrenbach and Associates; ۲۰۰۰ [updated ۲۰۰۹ May ۲; cited ۲۰۰۹ Jun ۱۵]. Available from: http://www.dhed.net/Main.html

قالب و شکل سایر مقالات به صورت زیر می باشد:

گزارش موردی (Case Report)

مقدمه (شامل زمینه و اهمیت و دلیل نادر بودن مورد گزارشی با ذکر آمارهای گزارش شده قبلی)

معرفی بیمار

بحث

در تهیه این مقالات باید توجه داشت که اسرار بیمار محرمانه بماند و همچنین یک فرم رضایتنامه از بیمار تهیه گردد و ضمیمه

مقاله شود.

مروری  (Review)

مقاله مروری بایستی به یکی از دو شکل زیر تهیه گردد:

مقالات مروری ساختار یافته(Systematic Review)  می تواند به صورت متا آنالیز، متا سنتز یا بدون تحلیل آماری باشند. این مقالات دارای اجزاء مقالات پژوهشی اصیل می باشند.

مقالات مروری غیر ساختار یافته فقط از پژوهشگران مجرب و مسلط به موضوع مقاله، که دارای تألیفاتی در آن زمینه هستند، پذیرفته می شود. اجزای این گونه مقالات شامل چکیده، مقدمه و بحث و نتیجه گیری و حداقل دارای ۵۰ منبع باشند و حداکثر در ۵۰۰۰ کلمه تهیه شوند.

ﻣﻘﺎﻟﻪ ﮐﻮﺗﺎﻩ  (Short Communication)

یک مقاله تحقیقاتی کوتاه، از نظر ساختار مانند مقالات پژوهشی اصیل است و باید حداکثر شامل ۱۵۰۰ کلمه، ۲ شکل یا جدول و یک چکیده کوتاه ساختارمند تا ۱۵۰ کلمه باشد. در این گونه مقاله تعداد نویسندگان حداکثر ۵ نفر و تعداد منابع حداکثر ۱۰ مورد می تواند باشد.

نامه به سردبیر  (Letter to Editor)

نامه به سردبیر دارای موضوعاتی مانند نقدی بر مقالات قبلی، نقد یا مرور کتابها، تحلیل یک موضوع مرتبط با آموزش پزشکی، گزارش و نقد گردهماییهای آموزش پزشکی، شرح و بسط یک ایده و یا باز نمودن یک موضوع پیچیده است و حداکثر باید ۱۰۰۰ کلمه باشد. این مقالات نیاز به ساختار ندارند اما داشتن خلاصه انگلیسی ضروری است.

ﭘﺎﺳﺦ ﻧﺎﻣﻪ ﺑﻪ ﺳﺮﺩﺑﻴﺮ(Response)

پاسخ نامه به سردبیر، از جانب نویسنده مقاله مورد نقد در مورد دفاع از نظرات و یافته های علمی خود حداکثر می تواند تا ۱۰۰۰ کلمه و حاوی یک شکل یا جدول باشد.

 

اصول فنی نگارش مقاله:

مقاله باید در قطعA۴ با نرم‌افزارWord MS ، فونت B Nazanin با اندازه ۱۲ برای نوشتار فارسی وTimes New Roman با اندازه ۱۰ برای نوشتار انگلیسی، و حاشیه گذاری مناسب از اطراف به اندازه ۵/۲ سانتیمتر با فاصله مناسب بین خطوط با رعایت کامل اصول آیین نگارش تایپ شود.

تعداد جداول و نمودارها باید متناسب با حجم مقاله باشد. مقالات پژوهشی نباید بیشتر از ۳ جدول، ۳ شکل و ۳ نمودار داشته باشند. جدول ها بهتر است با استفاده از امکان Table در Microsoft Word طراحی شوند. جدول‌ها به صورت عکس ارایه نگردند و شماره‌گذاری متوالی داشته باشند و در متن مقاله به شماره‌ی جدول‌ها به صورت متوالی اشاره گردد. در زیرنویس جدول‌ها، همه‌ی اختصاری‌های غیراستاندارد استفاده شده، توضیح داده شوند و متن جدول‌ها فارسی باشد. از آوردن جداول و نمودارهایی که به اطلاعات و داده‌های آنها در متن مقاله به طور کامل اشاره شده ‌است، اجتناب گردد. نمودارها در نرم‌افزار Microsoft-Excel با نام‌های مشخص و مجزا طراحی شوند و به صورت تصویر درج نگردد.

عکس‌ها به صورت فایل‌های مجزا از نوع JPEG و با کیفیت مناسب چاپ (۳۰۰dpi) با نام‌های مشخص آورده شود. عکس‌ها باید دقیق و روشن و به نحوی تهیه شوند که از نظر فنی چاپ آن‌ها با کیفیت مطلوب در مجله مقدور باشد. از ارسال فتوکپی به جای عکس خودداری شود. عکس‌های رادیوگرافی باید مطابق استانداردهای گفته شده در بالا در اندازه‌ی ۷۳×۱۲۰ میلی‌متر تا حداکثر ۳۵۴×۲۰۳ میلی‌متر باشد. عکس‌ها و تصاویر باید شماره‌گذاری متوالی داشته و ترتیب آن‌ها بر اساس ارجاع به آن‌ها در متن باشد. اگر عکس منتشر شده است، منبع اولیه ذکر شود و اجازه‌ی کتبی آن ارایه گردد.

جداول، نمودارها و عکس ها در انتهای مقاله و پس از منابع، با ذکر شماره و توضیحات کامل قرار داده شوند.

علایم و اختصارات: از کلمات اختصاری استاندارد به جای کلمات کامل استفاده شود، تمام کلمات اختصاری غیرمتعارف، زمانی که برای بار اول استفاده می‌شود به طور کامل در داخل متن تعریف شود. (از به کاربردن اختصارات در عنوان و چکیده اجتناب شود).

ملاحظات اخلاقی: ملاحظات اخلاقی باید در قسمت روش کار شرح داده شود. باید ذکر شود که رضایت‌نامه‌ی آگاهانه از کلیه‌ی افراد شرکت‌کننده در طرح و یا اولیای آنان اخذ شده است. نام مؤسسه‌ای که پروژه‌ی تحقیقاتی را تأیید نموده است در مقاله ذکر شود. در متن اشاره شود که نگهداری حیوانات آزمایشگاهی مطابق با راهنمای انستیتوی ملی سلامت انجام شده ‌است. مطالعات کارآزمایی بالینی حتما باید دارای کد اخلاق باشند و ذکر شود که کمیته اخلاق دانشگاه تحقیق را تایید کرده است، همچنین این مطالعات باید در یکی از سایت های ثبت کارآزمایی بالینی ثبت شده باشد و کد آن در مقاله ذکر گردد.

اعلام تعارض در منافع: نویسندگان باید منابع مالی و حمایتی مقاله‌ی موجود را اعلام نمایند. هرگونه وابستگی نویسندگان که ممکن است با چاپ مقاله به عنوان احتمال ایجاد تعارض منافع سایر مؤسسات تلقی و باعث سود یا زیان آنان شود نیز باید اعلام گردد.

تایید نهایی: به منظور جلوگیری از بروز هرگونه اشتباه، قبل از چاپ نهایی یک نسخه از مقاله به نویسنده مسوول ارسال می‌شود. اشتباهات احتمالی باید در اسرع وقت اصلاح شده، مقاله به دفتر مجله بازگردانیده شود.

پنج نسخه از مجله برای نویسنده‌ی مسوول ارسال خواهد شد. (در صورت درخواست نسخ اضافه، پس از واریز هزینه‌ به تعداد موارد درخواستی به شماره حساب مجله و ارسال فیش پرداختی به دفتر مجله نسخ اضافه ارسال خواهد شد).

هزینه‌ی چاپ: بابت چاپ مقاله هزینه‌ای از نویسندگان دریافت نمی‌شود.

حق تکثیر مطالب مجله: مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا یک مجله open access می باشد و شما تا زمانی که مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا را به عنوان منبع  ارجاع دهید می توانید مقالات را دانلود، تکثیر یا در سایر وب سایت ها قرار دهید. 

 فرآیند بررسی مقاله: اگر در مقاله‌ی وصول شده تمام نکات مربوط به فرمت مقاله‌نویسی رعایت شده باشد و مورد تأیید دفتر مجله قرارگیرد، مقاله طبق فرآیند ذیل مورد بررسی قرار خواهد گرفت:

 - طرح در جلسه ‌ی شورای سردبیری: اگر مقاله در این شورا مورد تایید قرار گیرد، برای ۲ تا ۳ داور ارسال می‌گردد. اگر مقاله در این شورا مورد تایید قرار نگیرد، رد شده تلقی شده و موضوع به نویسنده‌ی مسئول اطلاع داده خواهد شد .

 - پس از دریافت پاسخ داوران، مقاله در جلسه‌ی هیأت تحریریه مطرح شده و طبق نظرات ایشان نسبت به چاپ، اصلاح، تجدید‌نظر یا عدم پذیرش مقاله اقدام می‌شود. در این صورت نیز موارد فوق در اسرع وقت به نویسنده‌ی مسئول اطلاع داده خواهد شد.

نگهداری مقالات ارسالی: کلیه‌ی مکاتبات و مدارک ارسال شده به دفتر مجله تا شش ماه پس از چاپ مقاله در دفتر مجله نگهداری می‌شود ولی مدارک ارسالی (حتی مقالات پذیرش نشده) به نویسندگان مقالات باز پس داده نخواهد شد.

 
 چک لیست راهنمای نویسندگان مقاله:

۱-   ارسال کلیه مقالات صرفاً به صورت Online Submission و از طریق پایگاه الکترونیکی مجله به آدرس journal.fums.ac.ir می باشد و ارسال دستی قابل پذیرش نخواهد بود .

۲- نامه تقاضای درج مقاله از طرف نویسنده مسئول خطاب به سردبیر

۳- فرم تعهد نامه نویسندگان

 مقاله کامل فارسی پس از چکیده شامل عناوین ذیل می باشد:

- مقدمه

- مواد و روش ها

- نتایج

- بحث و نتیجه گیری

- تشکر و قدردانی

- منابع (References)

Topic URL in Journal of Advanced Biomedical Sciences website:
http://jabs.fums.ac.ir/find-1.48.12.en.html
Back to content primary page